Computer built from food

Bemutatkozás, avagy az automatizálás szakácskönyve

Első bejegyzésemben először is üdvözölni szeretném a tisztelt Olvasót.

Miért is döntöttem úgy, hogy elindítom ezt a blogot? Gasztroblogokkal Dunát lehet rekeszteni, mégis jó eséllyel talál olvasóközönségre az n+1-ik ilyen oldal. És bár valószínűleg országunkban többen szoktak főzni, mint ahányan az Excelt használják, azért jó páran vannak, akik hozzám hasonlóan napközben egy irodában ülnek egy számítógép mögött és valamelyik Office alkalmazás segítségével járulnak hozzá hazánk GDP-jéhez.

Munkám során nagyon sokat dolgoztam Office programokkal, főleg Excellel. Talán túl sokat, legalább is ami a nulla hozzáadott értéket jelentő feladatokat illeti. Copy-paste egyik táblából a másikba, táblák újralinkelése, formázgatás, adattisztítás, kapcsolódó adatok letöltése innen-onnan, stb… És mivel mindig elég lusta voltam törekedtem a hatékonyságra, egyre mélyebbre ástam magam az Excel súgójában, referenciakönyvekben, fórumokban, és képeztem magam, hogy minél több – általam időpocsékolónak tartott – manuális tevékenységet a géppel végeztessek el.

Az én tapasztalatom az, hogy alapvető Excel trükkökről, függvények használatáról szóló magyar nyelvű bejegyzésekkel elég jól el van látva a világháló, azonban a makró programozással már más a helyzet. Átfogó ismereteket adó oldalak még csak-csak akadnak, ilyen témában nagyon jó könyvet is tudnék ajánlani, viszont amikor egy-egy konkrét gyakorlati problémára kerestem megoldást, azt szinte kizárólag angol nyelvű oldalakon leltem fel – hol több, hol kevesebb kutatással.

Célom tehát nem más, mint hogy Office-hoz, de leginkább Excelhez kapcsolódó olyan gyakorlati problémákat mutassak be, amikkel jómagam is találkoztam (vagy a tisztelt Olvasó futott bele), és leírom az általam talált, kipróbált megoldásokat. Természetesen bátorítom minden Olvasómat kérdések, megjegyzések, építő kritikák, esetleg dicsérő szavak megírására, akár valamelyik blogbejegyzés hozzászólásaként, akár közvetlenül az info@excel-automatizalas.hu e-mail címre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .